Планування подорожі потягами і сервіс PKP

Завтра їду в подорож по відомих містах Польщі - Вроцлаву і Варшаві. Їду потягами, але беру з собою ровер для того, щоб максимально роздивитися місцеві цікавинки. Так от, вирішив розповісти про зручний і корисний сервіс PKP (Polskie Koleje Panstwowe чи Польська Залізниця). На сайті можна, окрім бажаного часу виїзду і типу поїзду, вказати ще й до двох пунктів пересадки з часом затримки в кожному. Дуже вигідна річ - я спланував таким чином поїздку Краків-Вроцлав(12 годин)-Варшава(12 годин)-Краків. Система порахує скільки раз і де треба буде пересісти, скільки часу між пересадками, загальну вартість вибраного маршруту, можливі доплати за сидячі місця і тд.

В моєму випадку вартість подорожі коливається від 180 до 300 злотих (це якщо брати до уваги швидкі потяги InterCity). Тому я вирішив скористатися акційним квитком - Туристичний(Turystyczny), який дозволяє їхати в довільних напрямках потягами PKP Przewozy Regionalne протягом вихідних (від 18:00 п'ятниці до 6:00 понеділку). Ціна місць в другому класі - 60 зл, в першому - 80 зл. Доплата за ровер - 10 зл. Вагони з місцями для роверів бувають виключно другого класу, тому загальна вартість виходить 70зл.

Проте, як виявилося, потяг з Варшави до Кракова прибуває дещо пізніше дії акційного квитка, а саме в 7:32 понеділку. Але і тут все можна гарно владнати - вистачило в касі докупити квиток від місця, де потяг буде о 6-тій ранку(Kielce), до Кракова :) Додатковий квиток з доплатою за велосипед виносить ще 35.5 зл. Все одно вигідніше ніж брати квитки окремо. Завтра спробую - поділюся враженнями :)

Де і як придбати квиток Туристичний? В будь-якій касі PKP Przewozy Regionalne(тобто, на будь-якому вокзалі). Треба вказати клас вагону (1 чи 2), коли починається подорож і чи берете з собою велосипед. Потім, коли касир видасть білет, треба на ньому вписати номер паспорту чи будь-якого іншого посвідчення особистості з фотокарткою. Це посвідчення треба потім мати з собою в дорозі, оскільки білет іменний і контролери будуть це перевіряти, проштамповуючи квиток. Ось і все. Далі лишається тільки вибирати рейс (мусить бути Pospieszny або Osobowy) і в дорогу! Настільки все продумано і зроблено для зручності людей, що просто злість бере на нашу УЗ..

Окремо хотілося б згадати роботу касирів і інформації на вокзалі в Кракові. Приємні жіночки, що постійно переймалися тим, щоб мені часом не вийшло забагато платити. Так, не знаючи що вагони з роверами бувають тільки 2-го класу, я хотів брати 1-ий клас. Але касир порадила спитатися в довідці, щоб не переплачувати марно 20зл за місце, яким я б не зміг скористатися. А жіночка в довідці мало того, що показала мені ще декілька альтернативних маршрутів, то ще й щиро бідкалася, чому я не хочу виїхати з Варшави в 13:40 і зекономити 35зл :) Словом, працюють оперативно і з турботою про подорожніх. За що їм велика подяка і повага!

Немає коментарів: